Cine are mai mult de suferit de pe urma scumpirilor la energie: românii nu sunt cei mai săraci din UE

de: Mădălina Bahrim
08 11. 2021

La nivelul Uniunii Europene, 8,2% dintre cetățeni declarau, într-un sondaj Eurostat din 2020, că nu își permit să își încălzească în mod suficient locuința proprie. Surpriza este aceea că România nu e printre cele mai sărace țări, cel puțin la acest capitol.

Deși am fi tentați să credem că românii sunt cetățenii europeni care se descurcă cel mai greu din punct de vedere financiar, în contextul actualei crize energetice, nu este deloc așa.

Țări mai dezvoltate și cu venituri mai mari, cum ar fi Italia sau Grecia, traversează momente mai dificile ca noi.

Cine sunt săracii Uniunii Europene, în contextul crizei energetice

Se pare că, în România, 10% dintre locuitori nu-și pot permite încălzirea adecvată a locuinței.

Prin comparație, în Germania avem un procent sensibil mai mic, de 9%. În schimb, în Portugalia şi Grecia avem câte 17%, în Cipru 21%. Italia are și ea, 11,1%.

În schimb, cei mai puțini cetățeni care se confruntă cu astfel de dificultăți economice locuiesc în Austria, Finlanda, Cehia şi Ţările de Jos. Aici, doar 2% dintre respondenți au declarat, în cadrul sondajului realizat anul trecut de Eurostat, că nu au resursele financiare necesare încălzirii optime a propriei locuințe.

Îți amintesc faptul că, la nivelul întregii Uniuni Europene, procentul este, în medie, de 8,2%. Numărul celor care se află în această situație critică începuse să scadă, după nivelul maxim atins în anul 2012, respectiv 11%. Din nefericire, deși an de an s-au înregistrat îmbunătățiri la acest capitol, anul 2020 a marcat o nouă creștere a persoanelor aflate în imposibilitatea de a-și permite acest lucru aparent minor și de bază în asigurarea unui nivel de trai decent.

De vină pentru această situație este criza energetică, dar și scumpirile în lanț, atât la alimente, cât și la combustibil. care au erodat puterea de cumpărare a europenilor.

Desigur, toate acestea se desfășoară în contextul sensibil și dificil al pandemiei de coronavirus, care amplifică intertiduinile, dar și problemele financiare, atât la nivel de țară, cât și la nivel individual.